Digital Detox

Kära läsare!

Med våra mobiltelefoner kan vi vara ständig uppkopplade och i kontakt med människor var som helst i världen, samtidigt som vi riskerar att aldrig få kontakt med oss själva. Vi kommunicerar mer än någonsin och samtidigt möts vi allt mer sällan som människor.

Jag vill börja med att ställa några frågor till dig.

Har du svårt att låta bli att titta på telefonen i tid och otid? Känner du dig orolig när du inte är uppkopplad? Har du någon gång upptäckt att du inte varit närvarande i ett möte?

Om du känner igen dig i några av dessa frågor, då har du har en utmaning framför dig.

Med ständig tillgänglighet och närvaro på nätet går många omkring med teknik driven ångest och en konstant rädsla för att saknas där. Viket inte är så konstigt för när vi upplever oss ”sedda” på nätet, får vår hjärna kickar av dopamin som ger oss en känsla av välbefinnande.

Men med ständig uppkoppling missar vi också det som händer i stunden och i våra relationer, både privat och på jobbet. För vi kan inte vara närvarande i det dagliga livet när vi ständigt har fokus på skärmen.

Idag är FOMO (Fear of Missing Out) ett begrepp och teknikberoende ett faktum.

Vi tillåter oss bli avbrutna av sociala medier, sms och mail, oavsett om vi sitter i möte, leker med våra barn, äter middag eller sitter på toaletten, vi börjar och slutar dagen med att vara uppkopplad. 

Att vara ständigt uppkopplad har blivit ett normaltillstånd och vi tar upp telefonen automatiskt utan medvetenhet.

Visste du att det finns en plats där du får möjlighet att koppla ur, koppla av och koppla in dig själv och andra.

Den platsen heter Villa Insikt – med rum för din inre och yttre resa som ligger avskilt och ändå centralt, i natursköna Innansjön i Swedish Lapland i Västerbotten. Villa Insikt ligger vackert inbäddat med det skogliga rummet i norr, öppet landskap och sjön i söder och med en tystnad som måste upplevas.

Och det är just i Villa Insikt i Innansjön som Sveriges första DIGITAL DETOX CAMP finns. Det är en plats för möten, samtal, reflektion, kreativitet, utveckling, rörelse, återhämtning och tystnad.

Det som inspirerade mig att starta Sveriges första DIGITAL DETOX CAMP är dels mitt stora intresse för människor, möten och relationer. Dessutom är jag nyfiken av mig och jag älskar digitaliseringen och dess fördelar, jag köpte min första dator och ett modem på tidigt 90-tal. Då ringde man upp modemet med den fasta telefonen och hastigheten var 0,0096 Mbit/s. Om har du glömt hur det lät, eller har turen att vara för ung för att ha upplevt modemljudet kan du lyssna på det här.  https://soundcloud.com/windytan-1/dial-up-modem-noises 

Mycket har hänt sedan internet började dyka upp i våra hem för så där 25 år sedan, idag finns den digitala tekniken tillgänglig för oss alla överallt i vårt samhälle dygnet runt.

Jag har även inspirerats av de senaste årens utveckling i Silicon Wally det var just i Silicon Wally som Digital Detox Camp startade för några år sedan. Idag är det en rörelse som bara växer, efterfrågan på Digital Detox bara ökar och finns nu över hela världen i olika skepnader. I Silicon Wally har det också på senare år börjat väckas ett motstånd mot att tekniken ska styra oss i stället för tvärt om.

Stress i allmänhet och Digital stress i synnerhet. Stress är en överlevnadsinstinkt och alltså livsnödvändig, det är också en fantastisk drivkraft i många situationer. Men när stressen blir långvarig och vi inte får återhämtning hotar den att skada oss. Stress var den vanligaste orsaken till sjukskrivning 2018. Och sedan 2010 har antalet sjukfall med psykisk ohälsa ökat varje år, den vanligaste diagnosen är akut stressreaktion. Ständig uppkoppling och tillgänglighet ökar risken för att bli sjuk och symtomen är stressrelaterade som sömnsvårigheter, oro, ångest och koncentrationssvårigheter.

Tiderna förändras men människan består, vår hjärna och de system som hjälper oss att reglera stress har inte utvecklats på mycket länge, vår hjärna är densamma som för 40000 år sedan. Medan den digitala tekniken utvecklas med en rasande fart, faktiskt i sådan fart att vår analoga hjärna och vi människor inte riktigt hinner med.

För några år sedan handlade det om att vi skulle hålla många bollar i luften och multitasking var inne, men multitasking har visat sig vara en högst ineffektiv arbetsform, som skapar stress.  Att hoppa mellan arbetsuppgifter medför oftast att vi utför uppgifterna både långsamt och slarvigt och dessutom upplevs det stressande för de flesta.

Idag vet vi att vi människor är mest effektiva när vi är fokuserade och gör en sak i taget.Det finns fortfarande multitaskande och stressade människor överallt i samhället, på varje arbetsplats och i varje hem. Stress är en epidemi i vårt samhälle, samhället är vi och det är vi själva som behöver reflektera över hur vi vill ha det i våra liv.

Vi människor är analoga och med vår analoga hjärna ska vi hitta fördelarna med digitaliseringen och samspela med AI.

Sett både ur ett samhälls perspektiv står vi därför inför för en enorm utmaning om vi ska nå hållbara människor och ett hållbart samhälle. MSom enskild människa står vi också inför en stor utmaning, för vi har alla ett eget ansvar för vårt välbefinnande, vår hälsa och våra relationer. Det gäller att göra medvetna val.

Vad är viktigt på riktigt i ditt liv?Livet är möten och vi påverkar vår omgivning genom vårt sätt att bemöta varandra, jag vill bidra till det goda mötet.  Hur vill du bidra i dina möten med dig själv, dina medmänniskor, din partner, dina barn, dina arbetskamrater? 

Tid för reflektion och återhämtning skapar förutsättningar för kreativitet, effektivitet och välmående och fördelarna med att logga ur medvetet kan inte ignoreras, studier visar att de som medvetet väljer att logga ut från nätet regelbundet, efter en tid är mindre stressade, sover bättre, upplever förbättrade relationer och har roligare. T

Vill du veta mer om stress i allmänhet och digital stress i synnerhet? Eller är du nyfiken på Digital Detox Camp?

Besök vår hemsida villainskt.se för mer information om mig och min verksamhet i Villa Insikt.  På hemsidan finns ett kontaktformulär, fyll i det så hör jag av mig.

Koppla ur, koppla av och koppla in dig själv och andra. 

Välkommen till Villa Insikt och upplev, umgås, utvecklas och hitta början på ett meningsfullt och balanserat liv, både online och offline.

Hälsningar från ett snöigt, vackert, lugnt och tyst Innansjön

Karina DiLucia